Langa till barn ger låga straff.

 

• Butiker och langare som säljer sprit till barn får ofta bara böter Sålde vodka till 13-åring – fick betala ett par tusenlappar "Ett misslyckande"

 

 
På en skola i centrala Göteborg hittar rektorn en flaska vodka i en 13-årings skåp. Eleven erkänner att han köpt flaskan i en närliggande tobaksbutik och rektorn tar kontakt med polisen, som lägger resurser på att spana mot butiken.

I slutet av juli, nästan ett år senare, gör man ett tillslag och hittar 60 flaskor vodka bakom disken och i ägarens bil – klara att hämtas av elever.

Trots mängden alkohol och att polis och åklagare kunnat bevisa att ett flertal ungdomar, flera under 18 år, har handlat i butiken valde tingsrätten att inte bedöma alkoholförsäljningen som grov. Mannen som driver butiken och hans bror fick dagsböter, som totalt landade på ett par tusenlappar var.
– Jag är förvånad. Praxis säger att de här brotten borde tas lite allvarligare. Det är ett misslyckande, säger åklagare Christoffer Ohlsson.

Göran Stenström, polis i Göteborg city och som var med och utredde butiken i Vasastan tycker inte att straffen har någon avskräckande effekt. Han jämför med straffen för narkotikaförsäljning.
– När det gäller narkotika dömer rätten till många års fängelse. Det här är ju också en drog för ungdomarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback